REACH Reprezintă Înregistrarea, Evaluarea, Autorizarea și Restricționarea Substanțelor Chimice.

REACH Reprezintă Înregistrarea, Evaluarea, Autorizarea și Restricționarea Substanțelor Chimice.
REACH este un regulament al Uniunii Europene și se traduce prin Înregistrarea, Evaluarea, Autorizarea și Restricția Chimicalelor. Pe scurt ar trebui să vina in ajutorul tuturor cetățenilor europeni sau chiar dincolo de granițele Europei, pentru ca este despre siguranța și sănătatea tuturor. Nu contează dacă e om, animal sau planta. Ideea acestui regulament este sa imbunătățească protectia sănătății oamenilor si mediului înconjurator fata de riscuri ce pot fi cauzate de chimicale. In același timp urmărește sa sporească competiția in industria chimicalelor din Europa. Incercand asta, regulamentul REACH țintește toate substanțele chimice din viețile noastre. Vorbim aici de haine, mobila, aparate electrice sau produse cosmetice și de îngrijire. REACH vrea ca toate companiile care produc și vând produse in Europa sa indentifice riscurile si mai ales sa știe cum sa le controleze.
Același lucru îl demonstrează acum ECHA (agenția europeană a chimicalelor). Aceasta este o agenție a UE care implementează legislatia chimicalelor care sa protejeze sănătatea si mediul. In alte cuvinte interzice substanțe chimice, in caz de risc crescut si cere industriei sa dezvolte alternative mai sigure. Cum funcționează asta? Primtre altele se numără si regulamentul REACH.
REACH începe procedurile de colectare si evaluare a informațiilor penbaza proprietăților si pericolelor substanțelor. Companiile europene sau cele care vand produse pe piața din europa trebuie sa isi înregistreze substanțele. ECHA evaluează fiecare înregistrate in conformitate cu regulamentul REACH in timp ce fiecare stat membru re-evalueaza anumite substanțe după propriile criterii dacă sunt îngrijorări cu privire la acestea.
Autoritățile ECHA împreuna cu comitete științifice evaluează dacă substanțele reprezintă un risc sau aceste poate fi controlat. De exemplu, in Germania, peste 3000 de companii au integistrat substarnte la REACH din 2008 încoace. Asta însemna aproape 12000 de substanțe. Din păcate statistica nu arată câte din aceste substanțe sau companii au fost victimele REACH pana acum. In orice caz, autoritățile pot interzice substanțe, sa le limiteze sau sa le supună mai multor teste pana le aproba, in cazul in care se dovedește ca riscul este minim.
Problema este in intreriorul companiilor, acestea deseori fiind nevoie sa suporte costurile, multe companii mai mici neavând resursele financiare sa dezvolte alternative la substanțele considerate de risc, singura opțiune fiind sa închidă.
Cine sunt aceste comitete științifice care evaluează riscurile pentru ECHA? Deoarece ECHA nu este autorizată sa facă propriile studii asupra substanțelor, RAC (comitetul de evaluare al riscurilor) și SEAC (comitetul de analiza socio-economic) își prezintă propriile opinii legate de riscurile substanțelor in sănătatea publica și mediul înconjurator. Membrii acestor comitete vin din diferite state membre și sunt aleși pe o perioada de trei ani.
Ce însemna asta pentru industria tatuajelor din Europa? pe scurt, NIMIC BUN! Cererea mare de tatuaje a atras atenția autorităților. Astfel ECHA atrage atenția ca 12% dintre europeni au cel puțin un tatuaj. Din 27 de state membre și un estimat de 447,7 milioane de locuitori, asta inseamna ca 54 de milioane au tatuaje. Asta nu-i un număr mic! Și cum ECHA are ca misiune sa ne facă viețile mai sănătoase, și-au întors atenția asupra tusurilor folosite in tatuaje, dupa ce a investigat riscurile asociate cu folosirea materialelor in tatuaje. Ca rezultat, miile de sumbstante considerate periculoase ce se găsesc in tușul pentru tatuaj sau machiaj permanent vor fi subiectul restricțiilor UE legate de regulamentul REACH din ianuarie 2022. Asta nu inseamna ca interzic tatuajele! Interzic doar chimicalele pe care ECHA si comitete sale de risc cred ca trebuie îndepărtate pentru a face tatuajele mai sigure. Asta a fost declanșată de o statistica care arată ca 1000 de reacții alergice sau alte reacții alee pielii apar datorită tatuajelor in fiecare an. Asta scrie ECHA pe site-ul ei.
Dar ce înseamnă asta acum? Trebuie sa comparam 1000 de reacții alergice cu 54 de milioane de oameni care au tatuaje? Justifica asta interzicerea ingredientelor? Toate astea pe cheltuiala miilor de angajați din industria tatuajelor si cosmeticelor?
Pe site ECHA scrie următoarele: “ Tușul pentru tatuaje si machiaj permanent este un mix de mai multe chimicale. Acestea pot conține substanțe periculoase, care pot cauza alergii ale pielii sau alte efecte mai grave, mutații genetice sau cancer. Mai mult, pigmentul poate sa călătorească prin piele spre alte organe, cum ar fi ficatul. Câteodată tatuajele sint îndepărtate cu laserul, care sparge pigmentul in particule mai mici. Daca acestea sunt dăunătoare, îndepărtarea le eliberează jn organism unde pot circula libere. Chimicalele din tuș pot rămâne in organism toată viața. Exista posibiliatea expunerii pe termen îndelungat la ingrediente dăunătoare”
Daca vrei sa afli mai multe depre acest subiect din jurul interzicerii pigmenților dim tușul pentru tatuaje va recomandam sa vizitați site-ul https://www.safethepigments.com/